تومور کارسینوما نوعی سرطان است که ابتلا به آن میتواند قابل درمان یا بسیار خطرناک باشد. این بیماری روی بافت پوست یا بافت پوششی هر یک از اندامهای بدن ایجاد میشود و در صورت مشاهده نشانههای آن، باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کرد.
ممکن است بپرسید که ابتلا به تومورهای کارسینوما چه علائمی دارد؟ چگونه میتوان نشانههای آن را در سریعترین زمان ممکن تشخیص داد؟ روشهای درمانی آن به چه صورتی اجرا میشود؟ برای تشخیص ابتلا به این بیماری باید به چه پزشکی مراجعه کرد؟
برای پاسخ سوالات مطرح شده در این مقاله با ما همراه باشید. زیرا قصد داریم تا شما را با انواع تومورهای کارسینوما، نشانههای آنها و همچنین راههای درمانکردنشان آشنا کنیم. همچنین به این سوال مهم پاسخ دهیم که آیا این تومور بهصورت ارثی به نوادگان منتقل میشود یا نه؟
همه چیز درباره تومور کارسینوما
در میان انواع سرطانهای موجود، کارسینوما در دسته انواع شایع سرطانها قرار میگیرد. این بیماری در بافت اپیتلیال پوست یا اندامهای داخلی مثل کبد و کلیه بهوجود میآید و امکان سرایت آن به بخشهای دیگر بدن یک موضوع قطعی و 100 درصد نیست.
در واقع این موضوع به تهاجمیبودن یا غیرتهاجمی بودن این تومور بستگی دارد. دقت داشته باشید که در موارد تهاجمی، کارسینوما به سایر بخشها و اندامها منتقل شده و عملکرد آنها را مختل میکند. این در حالی است که اگر بیمار خوششانس باشد و در سریعترین زمان به پزشک مراجعه کند، قادر است از سرایت این تومور به سایر قسمتهای بدن جلوگیری کند.
معرفی انواع تومور کارسینوما
این بیماری در 6 نوع کارسینوما سلول بازال (BCC)، سرطان سلولی فلسی (SCC)، سرطان سلول کلیوی (RCC)، کارسینوما داکتال درجا (DCIS)، کارسینوما داکتال تهاجمی (IDC) و آدنوکارسینوما خود را نشان میدهد که در ادامه در رابطه با هر یک توضیحاتی دادهایم.
کارسینوما سلول بازال (BCC)
کارسینوما اگر از نوع بازال باشد، معمولا در صورت خود را نشان میدهد. این بیماری که نوعی سرطان پوستی محسوب میشود، بهدلیل مواجه با نور خورشید ایجاد شده و در بیشتر مواقع خطرناک نیست و قابل درمان است. نشانههای این بیماری عبارتاند از:
- یک زخم باز که درمان نمیشود.
- مشاهده لکههای تیره روی پوست
- دیدن برجستگیها و تودههایی روی پوست
سرطان سلولی فلسی (SCC)
سلولهای سرطانی فلسی را با نام سلولهای سنگ فرشی نیز میشناسند. متاسفانه این سلولها روی سطح پوست ظاهر میشوند و فضاهای خالی برخی از اندامها را پر میکنند. سرطان سلولی فلسی روی پوست صورت، گردن، لب و پشت دستها دیده میشود و علاوهبر اینها، میتواند اندامهایی مثل دستگاه گوارش، دستگاه تنفس، رحم و واژن را نیز درگیر کند. از علائم این بیماری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مشاهده لکههایی که به پیری شباهت دارند.
- رشد زگیل
- زخمهایی که در جای زخمهای قبلی ایجاد شدهاند.
سرطان سلول کلیوی (RCC)
تومور کارسینوما اگر از نوع کلیوی باشد میتواند بهعنوان 90 درصد از علتهای سرطانهای کلیه را توجیه کند. این بیماری هیچ نشانه خاصی ندارد و اگر مریض خوششانس باشد، میتواند از طریق سیتیاسکن یا سونوگرافی نسبت به وجود این سلولهای سرطانی آگاه شود. دقت کنید که تومور کلیوی به سایر بخشهای سرایت میکند و بدخیم است. برخی نشانههای این سرطان بهشرح زیر هستند:
- کاهش اشتها
- کمخونی
- مشاهده خون در ادرار
کارسینوما داکتال درجا (DCIS)
کارسینوما داکتال درجا در پوشش مجاری سینه خانمها رخ میدهد و در بیشتر مواقع غیرتهاجمی است. به همین دلیل نیازی به نگرانی در رابطه با سرایت آن به بخشهای دیگر بدن وجود ندارد.
البته باید اضافه کنیم که در برخی موارد خاص، تهاجمیشدن کارسینوما داکتال درجا مشاهده شده است. پس هیچ تضمینی بر عدم خطرناکبودن این نوع سرطان وجود ندارد. از نشانههای تومور کارسینوما از نوع داکتال درجا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مشاهده تودههای کوچک روی سینه
- ترشح مایعات از نوک سینه
کارسینوما داکتال تهاجمی (IDC)
اکثر خانمهایی که به سرطان سینه دچار میشوند، متاسفانه با کارسینوما داکتال تهاجمی درگیر هستند. این سلولهای سرطانی از مجاری سینه زنان شروع به رشد میکنند و مسیر خود را تا بافت چربی و غدههای لنفاوی ادامه میدهند. برای تشخیص این بیماری از روشهایی مثل غربالگری ماموگرافی یا خودآزمایی پستان استفاده میکنند. علائم این بیماری عبارتاند از:
- بهوجود آمدن توده در سینه
- مشاهده توده در زیربغل
- احساس درد در نوک سینه
- ضخیمشدن پوست سینه
آدنوکارسینوما
این نوع از سرطان در سلولهای غده که در قسمتهای مختلف بدن قرار دارند و وظیفه آنها ترشح مایعات و مخاط است بهوجود میآیند. این بیماری معمولا اندامهایی مثل ریه، سینه، پانکراس و روده بزرگ را به خود درگیر میکند. علائم این بیماری بهشرح زیر هستند:
- مشاهده توده در سینه
- سرفههای پیدرپی همراه با دیدن خون در خلط
- کاهش وزن شدید و ادرار تیره
- درد مقعد و حرکات نامنظم رودهها
چرا افراد به تومور کارسینوما مبتلا میشوند؟
اینکه افراد به چه دلیلی به این تومور دچار شدهاند، بستگی به این دارد که با کدام یک از انواع گفتهشده درگیر هستند. برای مثال کسانی که به سرطان BBC دچار میشوند، عادت به مصرف الکل و تنباکو دارند. همچنین تحرک بدنی در این افراد خیلی پایین است.
از طرف دیگر افرادی که به نوع SCC مبتلا میشوند، معمولا برای برنزهکردن پوست خود در معرض نور خورشید قرار میگیرند یا به بیماری HPV مبتلا شدهاند.
دقت داشته باشید که افراد کلیههای نعل اسبی ممکن است به سرطان سلول کلیوی دچار شوند. همچنین کسانی که تغییر در DNA سلول پستانهایشان رخ میدهد، به انواع سرطان سینه مبتلا خواهند شد.
چه کسانی در معرض تومور کارسینوما قرار دارند؟
معمولا افرادی با ویژگیهای زیر، ممکن است به هر یک از سرطانهای گفتهشده دچار شوند:
- پوست روشن
- سیستم ایمنی ضعیف
- قرارگرفتن در معرض نور خورشید
- فشار خون بالا
- چاقی
- مصرف سیگار
- سینههای بزرگ
- قاعدگی در سنین پایین
- مصرف الکل
- سابقه خانوادگی
جمعبندی
تومور کارسینوما به نوعی سرطان میگویند که در 6 نوع متفاوت با نامهای سلول بازال، فلسی، کلیوی، داکتال درجا، داکتال تهاجمی و آدنوکارسینوما خود را نشان میدهد. از شایعترین نوع این سرطان میتوان به نوع سلول بازال اشاره کرد که معمولا بهدلیل ماندن در معرض نور خورشید رخ میدهد.
باید بگوییم که این تودهها در 2 نوع تهاجمی و غیرتهاجمی وجود دارند که در مدل اول، سلولهای سرطانی به سایر اندامهای بدن سرایت نمیکنند. اما در نوع دوم، فرد با شرایط حاد و جدی مواجه میشود و ممکن است خطرات زیادی زندگی او را تهدید کند.